We gaan anders om met rouw en verlies

Ik ben Victoria Murillo en ben getrouwd met een Nederlandse man. Het overlijden van de vader van mijn man was heel anders dan het overlijden van mijn oma’s in El Salvador.

'Ik zie God in mensen en in kunstwerken om me heen'.

We gaan anders om met rouw en verlies

Victoria: Ik geloof niet in een God en in een hemel of een hel waar we na onze dood naar toegaan. Voor mij zijn de hemel en de hel op aarde en vormen ze een onderdeel van elk mens, We hebben het goede en het kwade in ons. Of je in de hel terecht komt of gelukkig bent in dit leven, heb je niet altijd in de hand. Wat je wel zelf in de hand hebt en kunt doen, moet je doen. Ik heb in El Salvador gezien dat de hel en de hemel op aarde zijn en in mensen. Twintig jaar is er een burgeroorlog geweest, waarbij onschuldige mensen zijn vermoord of in gevechten zijn omgekomen. Ik ben zelf een levensgenieter. Je leeft maar een keer. Ik kan van zoveel dingen genieten: van eten en drinken, slapen, niets doen, lachen en dansen. Ik houd van mensen. Eigenlijk zie ik God in mensen en in kunstwerken om me heen: een mooie dans, een schilderij, een goed gesprek, muziek en foto’s... het kan me raken. Ik heb dat vooral met muziek die me tot in mijn ziel kan raken. Woorden schieten dan tekort.

Ik heb twee oma’s verloren die in El Salvador woonden. Dan is de afstand erg groot, terwijl je zo nabij wilt zijn. Dit jaar is mijn Nederlandse schoonvader overleden. Ik heb dat van dichtbij meegemaakt. Nu er weer wat meer afstand is, zie ik goed de culturele verschillen.
Ik zelf geloof niet, maar mijn moeder en familie geloven dat ze de ander na de dood weer terugzien. Na het overlijden gaan familie en vrienden negen dagen achter elkaar naar de kerk, waar de overledene wordt herdacht en er een mis wordt opgedragen. Ze ervaren daar steun en troost door. Dat is niet zo in het gezin van mijn man. Zij zijn niet religieus.

Bij ons in El Salvador wordt een dag na het overlijden, de overledene begraven. We hebben dus één nacht om afscheid te nemen. Die dag en nacht is er vaak veel bezoek, Er wordt gegeten, gelachen, gehuild en er worden grappen gemaakt. Iedereen die wil kan komen, Vaak belt de een de ander weer op en is het... heb je het gehoord. Bij ons wordt niet zoals bij Nederlanders gepland, wie er kan komen, hoeveel mensen er kunnen komen en of de koffie vooraf of achteraf geschonken moet worden. Wij laten het gebeuren. Hoeven het niet zo in de hand te hebben. Bij Nederlanders is het wel weer fijn dat je een week de tijd hebt om afscheid te nemen en het lichaam niet de dag erop al uit huis is. Je hebt dan langer de tijd om afscheid te nemen.


Ik zou het fijn vinden ook te horen hoe het voor jullie is. Als jij ook een relatie/ vriendschap hebt met iemand uit een andere cultuur/ land, wat ervaar jij dan als verschil bij rouw en verlies met wat jij kent vanuit jouw achtergrond? Wat ervaar je als positief bij de ander en wat niet? Welke vragen heb je? Welke informatie had je graag vooraf gehad?


Door: de redactie -IW-

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
hey Victoria...ik ben zelf gelovig en geloof wel in een hemel en hel...maar ik vind het heel interessant om te lezen dat jij God in kunstwerken om je heen ziet...vind het leuk om de verschillende visies van religie te zien..en over het omgaan met rouw en verlies van andere culturen te lezen....ik zie zelf God in de natuur, omdat de natuur de creatie van God is.....

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten