Afscheid van mijn vriendin, mijn tweede moeder

Vlak voordat ik vanuit Suriname terugging naar Nederland moest ik afscheid nemen van mijn vriendin. We hebben nog voor haar gezongen en anekdotes en verhalen verteld. Als ik terugben, zal ik haar missen.

Mijn oude vriendin van 80 jaar, die als een tweede moeder voor me was, is vlak voordat ik naar Nederland ging overleden. Ik weet nog dat ik orchideën voor haar had gekocht en een cake voor haar had gemaakt toen ze 80 werd. Ze lag in het ziekenhuis op de isoleer. Op het moment dat ik niet meer kon praten met haar, wist ik eigenlijk al dat het snel zou aflopen met haar. Ze zag vlak voor haar overlijden ook dingen die er helemaal niet waren: ze zag mensen in de kamer die wij niet zagen en ze zag een zuster in het blauw. Ze vertelde dat ze naar haar broer en zus wilde gaan in de hemel, maar dat toen ze bij de poort was al haar spullen weer naar beneden werden gegooid. We maakten er nog grapjes over en zeiden: ‘Ze willen je vast nog niet hebben.’ Ik werd in de avond gebeld om afscheid te nemen en ging meteen naar het ziekenhuis. Daar was ook een vrouw die haar altijd verzorgde en haar zoon. Ze leefde nog en we hebben christelijke liederen voor haar gezongen. Die avond ging ze nog niet dood. Pas de volgende avond is ze overleden. Toen ik aankwam was ze opgebaard en lag onder een wit laken. Haar zoon en die vrouw waren er ook. Met zijn drieën hebben we anekdotes opgehaald, verhalen verteld en daarom gelachen. Wij geloven dat de geest niet meteen verdwijnt en nog een paar dagen om het lichaam heen is. We zeiden nog tegen elkaar: ‘ Wie weet staat ze nog naar ons te kijken. Wij zien haar niet, maar zij ons wel. Misschien moet ze ook lachen. ' Ik heb gewacht tot de lijkwagen er was. We hebben haar in haar ziekenhuisbed begeleidt naar de lijkwagen en haar in de auto geplaatst. Ik zei tegen mezelf: ‘Zo is het genoeg. Ik vind het goed zo.’ Ik ben niet meer mee gegaan naar het mortuarium.

Ik heb mijn koffers gepakt voor de terugreis naar Nederland en heb een fles likeur meegenomen. Ik zal haar missen als ik terugben.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten