Weten wie je bent en hoe je bent

Zeliah vertelt over de invloed van ‘leeftijd’ op keuzes in je leven, het alleen op kamers wonen en over ‘mr perfect’ die niet bestaat. Een interview van Dido en Nur.

Zeliah heeft een opleiding sociaal pedagogisch werk gedaan en heeft een tijd als onderwijsassistente gewerkt. Ze is hiermee gestopt en richt zich nu op een carrière in de mediawereld. Zeliah is een zelfbewuste mooie vrouw, die zich bewust is van haar uitstraling. Ze woont vanaf haar vierde jaar in Nederland. Sinds een paar jaar woont ze zelfstandig. Haar ouders gaven haar daar toestemming voor. Vanaf die tijd heeft ze veel over zichzelf geleerd. Ze heeft uitgesproken ideeën over partnerkeuze, liefde en relaties. Ideeën die, zoals in de loop van het verhaal blijkt, soms ook weer tegenstrijdig zijn.

Interview met Zehlia

1. Wat is de invloed van leeftijd op keuzes die je maakt?

Als je 16 bent, kun je nog niet zelf een bewuste keuze maken. Als je wat ouder bent is je karakter gevormd, heb je meer levenservaring en heb je als het goed is je opleidingen afgerond. Dan weet je beter wie je bent, hoe je bent en wat voor soort partner je wilt. Ik werd zelf toen ik acht jaar was verliefd. Ik zat op de basisschool en hij heette Danny. Eigenlijk wist ik toen al wie ik leuk vond: een klein volwassen meisje was ik toen al. Door mijn verlegenheid ging het niet door, kon ik geen verkering met hem hebben.

Daarna komt de puberteit, een heel belangrijke fase. Je kunt zoveel gekke en leuke dingen doen.Thuis kreeg ik op die leeftijd preken van mijn ouders. Ik mocht dit niet en dat niet. Dus wat doe je als puber, ik in ieder geval: je probeert je te houden aan de waarden en normen van je ouders. Ik deed dat trouwens wel en niet. Als ik verkering nam, had ik geen seks, want ik wist dat dat verboden was. Dingen die ik wel mocht, zoals roken, deed ik uit mezelf niet.
In de puberteit denk je vaak al dat je weet wie je bent en wat je wilt. Je denkt dat omdat je veel dingen in de puberteit ontdekt. Ik mocht bijvoorbeeld alleen naar de stad en hielp op mijn zestiende mensen met formulieren invullen en tolken. Ouders zien je als een volwassene en als kind, dat geldt ook voor jongens.
In de puberteit had ik een vaste vriendinnen kring. Je raakt aan elkaar gehecht omdat je elkaar begrijpt en in dezelfde situatie zit.

Maar iedereen werd ouder. Een vriendin van 17 jaar dacht van een jongen: dit is de man van mijn dromen. Ze trouwde en kreeg vrij snel een kind.
Ze hadden veel ruzies, gingen uit elkaar en kwamen weer bij elkaar. Nu, na jaren, gaat het goed met ze. Een andere vriendin, een Surinaams meisje, kreeg vaste verkering en ging samenwonen. Al mijn vriendinnen waren bezig met jongens, dachten: dit is hem.
Ik dacht: Nee, dit is niet wat ik wil. Thuis zit je al vast aan je ouders, heb je een vriend dan zit je weer vast en word je weer in de gaten gehouden. Dat wilde ik niet. Ik zag bij mijn vriendinnen dat ze minder vrijheid hadden dan ze thuis hadden. Ik zei altijd: ‘Ik wil later als ik oud ben alleen wonen. Ik wil wel een vriend, maar niet in hetzelfde huis.’
Ik wist niet dat dat nu een lat-relatie heet. Toen filosofeerde ik al over mijn eigen leven.

2. Hoe ben je erachter gekomen wie je bent en wat je wilt en niet wilt?

Doordat ik alleen ging wonen ontdekte ik wie ik was en wat ik wilde en niet wilde. Wat ik niet meer wil, is met mijn oude vriendinnen omgaan. Ze hebben een ander leven, denken anders en hebben een ander niveau.
Ik heb besloten voor me zelf te kiezen, mijn eigen problemen op te lossen en niet die van anderen. Ik wil positieve energie aan mezelf schenken, ik ben mijn eigen steun. Toen ik op kamers ging, besefte ik voor het eerst dat alles wat ik deed, ik ook zelf kon bepalen. Er waren geen ouders meer die mij de weg wezen. Ik ontdekte dat ik het fijn vond alleen te zijn, hierdoor een innerlijke rust kreeg. Ik ontdekte dat ik geen overhaaste, domme dingen deed, maar geduld had om dingen te bereiken. Ik heb ook ontdekt dat ik positief ben en kan genieten.
En ik ontdekte dat ik niet meer achter de opvattingen sta die vanuit mijn culturele achtergrond vanzelfsprekend zijn.

3. Welke opvattingen komen dan niet meer overeen met je culturele achtergrond?

Ik vind het juist goed dat jongens en meisjes voor hun huwelijk alleen wonen en voor zichzelf moeten zorgen. Ik vind het ook goed dat jongeren voor hun huwelijk seks hebben. Ik wil zelf ook bepalen of ik al of geen seks wil met iemand, daar hoef ik niet voor getrouwd te zijn. Ik zie in mijn omgeving mannen die dominant zijn, bezitterig. Ze houden zich teveel bezig met hun omgeving.
Ik wil iemand uit een andere cultuur. Als het iemand uit mijn eigen cultuur is moet hij wel op dezelfde golflengte zitten.

4. Hoe kom je er achter dat iemand op dezelfde golflengte zit?

Als mijn toekomstige partner zelf zusjes heeft die zelfstandig wonen en zelfstandig leven zal dat door hem en zijn ouders geaccepteerd zijn en zal hij er ook makkelijker over denken. Ik zal ook nagaan in welke taal hij denkt. De taal waarin je denkt is de cultuur die je in je hebt.
In een relatie vind ik drie dingen belangrijk: communicatie, elkaar steunen en elkaars waarden en normen accepteren en respecteren.
Maar wat de meeste mannen belangrijk vinden is macht en status. Ze willen dat anderen zeggen ‘kijk eens hoe hij zijn vrouw heeft opgevoed’, of ‘kijk eens wat hij bereikt heeft’.
Vroeger viel ik op stoere mannen, op macho’s. Dat wordt wel iets minder.
Nu let ik op mannen die op een positieve manier iets in het leven hebben bereikt.
Ik stel minder hoge eisen aan mannen….ik weet dat 'mr. perfect' niet bestaat…

5. Heb je adviezen en tips voor jongeren?

Zeliah noemt zeven tips die we op een rijtje hebben gezet:

- Neem nooit een overhaaste beslissing: neem de tijd te ontdekken wie je bent en wat je wilt.

- Maak je studie af.

- Ontwikkel je: zorg dat je Nederlandse taal goed is omdat je het daarmee
redt in de Nederlandse samenleving.

- Probeer zoveel mogelijk zelfstandig te zijn, dan ontdek je wie je bent en wat je wilt en kun je meer bereiken. Als je studeert kun je ervoor zorgen dat je in een andere stad studeert waardoor je wat losser komt van je ouders; anderen denken dan niet voor jou, je leert voor jezelf te denken.

- Geniet van het leven.

- Ga om met mensen uit andere culturen, dan verbreed je je eigen horizon.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Ben geinspireerd door dit verhaal.. Dankjewel

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten